CE INSEAMNA SA FII IN FORMA?

CE INSEAMNA SA FII IN FORMA?

CE INSEAMNA SA FiI IN FORMA

conform unui expert in fitness

(Centrul de Sanatate si Performanta umana – Rutgers Univ.)

Oamenii înțeleg diferite lucruri prin – FITNESS.

Componentele „cheie” ale Fitnesului sunt urmatoarele:

  1.    Fitnessul aerobic – care inseamna capacitatea corpului fiecarui individ, de a transporta si utiliza Oxigenul, in timpul unui exercitiu de miscare intens. Se masoara printr-un Coeficient VO2.
  2.    Forța musculara
  3.    Compoziția corpului in elemente esențiale vieții
  4.    Puterea
  5.    Flexibilitatea

Toate aceste caracteristici se pot antrena si imbunatati. In general, antrenand una dintre ele, obtii efecte si asupra altora.

Pentru oamenii obisnuiti, cei care intra intr-o sala de fitness „ca sa fie in forma” – Fitnesssul aerobic inseamna angajarea intr-o activitate ce te face sa respiri rapid si profund, un timp mai indelungat decat o activitate normala – marindu-ti astfel Rezistenta.

2.Forta – pentru a evalua aceasta caracteristica, se pleaca de la cateva exercitii de baza si anume: cate genuflexiuni poti face / cate flotari poti face / cate trageri in brate poti face sau ce greutate poti ridica de un numar limitat de ori (5-8 sau 10) – poate fi si o presa de piept orizontala. Aceasta caracteristica se poate usor imbunatatii in timp intr-o Sala de fitness cu programe adecvate si eventual cu sfaturile unui Instructor de fitness.

3.Compozitia Corporala – este masura oarecum empirica a Cantitatii de Grasime din corpul fiecarui individ. Este o masura utila atunci cand dorim sa slabim cu diete sau exercitii fizice si se cheama LBM (lean Body Mass) adica Greutate Corporala.

Se calculeaza cu diferite formule de catre Instructorul de fitness, medic -  dar se poate calcula si de fiecare individ interesat - pe Internet.

Cantitatea de grăsimi este intre 5% si 13 % pentru sportivi, 10-25% pentru o sănătate optimă a oamenilor obisnuiti şi 12-18% pentru antrenatii in Salile de fitness.

Barbati peste 25 % grasime corporala sunt considerate obezi. Femeile au în mod natural au valori mai mari de grăsime corporală decât bărbaţii. Sportivii de sex feminin variază de la 12 la 22 %,
valorile optime de sanatate sunt intre 18 si 30%, iar procentul de grasime pentru femeile bine antrenate in Gym variază de la 16 la 25%.

Femei peste 30 % grasime sunt considerate obeze.

4.Puterea – este o caracteristica esentiala a formei fizice a unui individ. In mare – reprezinta abilitatea corpului de a reactiona rapid si eficace la contractia instinctiva a muschilor, in cazul unor accidente – de exemplu. Se poate verifica de exemplu printr-un salt vertical. In Saile de fitness veti gasi acele cutii PLYO pentru a verifica si antrena Puterea. Desigur, cu inaintarea in varsta, puterea diminueaza, desi Forta poate ramane aceiasi.

5.Flexibilitatea – in final, aceasta caracteristica contribuie esential la „a fi in forma” si, in modul cel mai simplu se masoara prin capacitatea corpului de se torsiona, a se intinde dupa obiecte in pozitii incomode, dificile, a se chirci fara dureri, etc.

In Sala de fitness aceasta activitate se desfasoara intre „seriile de aparat” si se cheama „streching”. Exista desigur aparate speciale pentru acest antrenament (la Panatta de exemplu).

 

 

Cezar Gregoriev / Paradigma Consult SRL / info@fitness.com.ro

Postat in 2018-11-26 Fitness 0 731

Adauga un comentariuLeave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Categorii blog

Ultimele comentarii

No comments

Cautare in blog

Prev
Next

No products

To be determined Shipping
0,00 lei Total

Finalizare Solicitare